Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγορεύει τους παραδοσιακούς σπόρους και ποινικοποιεί τα φυτά και τους σπόρους που δεν έχουν δηλωθεί στις κυβέρνησεις


Του

Μετάφραση : N.K.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλάζει τη νομοθεσία για τα φυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προφανώς για να ενισχύσει την ασφάλεια των τροφίμων σε ολόκληρη την ήπειρο. Αυτή η κίνηση έχει προκαλέσει μια ισχυρή αντίθεση από πολλούς, λέγοντας ότι το μέτρο αυτό θα απειλήσει την ποικιλότητα των σπόρων και πως ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις αγροχημικών. Αυτός ο νέος νόμος δημιουργεί νέες εξουσίες για την ταξινομήση και τη ρυθμίση όλης της ζωής των φυτών οπουδήποτε στην Ευρώπη. Μπορείτε να δείτε το σύνολο της πρότασης στον κατάλογο των πηγών στο κάτω μέρος αυτού του άρθρου.

Ο Νόμος “Αναπαραγωγικού Υλικού για τη χλωρίδα” ρυθμίζει όλα τα φυτά. Περιέχει περιορισμούς για τα λαχανικά και τα δέντρα του δάσους, καθώς και όλα τα άλλα φυτά κάθε είδους. Θα είναι παράνομη η αύξηση, η αναπαραγωγή, ή η ανταλλάγη οποιοδήποτε σπόρων προς σπορά κηπευτικών ή δένδρων που δεν έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί από την κυβέρνηση, και πιο συγκεκριμένα από την υπηρεσία «Ποικιλίας τηεςχλωρίδας” της ΕΕ.” Ο οργανισμός αυτός θα είναι υπεύθυνος για την κατασκευή ενός καταλόγου των εγκεκριμένων εγκαταστάσεων και αν οι καλλιεργητές θέλουν να παραμείνει στη λίστα αυτή τα προιόντα τους θα πρέπει να καταβάλλουν  ετήσιο τέλος. Ο νέος νόμος θέτει ουσιαστικά την διακυβέρνηση της Κομισιόν υπεύθυνη για όλη τη χλωρίδα και τους σπόρους στην Ευρώπη, και αποτρέπει την οικιακή κηπουρική από το να καλλιεργεί τα φυτά της με μη ρυθμιζόμενους σπόρους. Αν το έκαναν εως τώρα ,  θα πρέπει να θεωρούνται εγκληματίες από δω και στο εξής.


Το σχέδιο κειμένου του νόμου έχει ήδη αλλάξει αρκετές φορές και αυτό οφείλεται στη μεγάλη αντίδραση από τους οικιακούς καλλιεργητές.
Ο νόμος αυτός θα σταματήσει άμεσα την επαγγελματική ανάπτυξη των ποικιλιών των κηπευτικών από τους οικιακούς καλλιεργητές, τους βιοκαλλιεργητές και τους αγρότες μικρής κλίμακας.Οι οικιακοί καλλιεργητές έχουν πολύ διαφορετικές ανάγκες – για παράδειγμα καλλιεργούν με τα χέρια και όχι με μηχανές , και δεν μπορούν ή δεν θέλουν να χρησιμοποιούν ισχυρά χημικά σπρέι. Δεν υπάρχει τρόπος για την καταγραφή των ποικιλιών που είναι κατάλληλα για οικιακή χρήση , δεδομένου ότι δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια του Οργανισμού Φυτικών Ποικιλιών, ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο για την έγκριση του είδους των σπόρων που χρησιμοποιούνται από βιομηχανικές αγρότες -
Ben Gabel, Διευθυντής του Real Seed Catalogue
Φαίνεται ότι η κομισιόν αναλαμβάνει τα πάντα, σχεδόν όλα τα φυτά, λαχανικά, σπόροι και οι οικιακοί κηπουροί πρέπει να έχουν καταχωρηθεί από τις κυβέρνησεις. Αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι όλοι οι παραδοσιακοί σπόροι θα ποινικοποιηθούν. Αυτό σημαίνει ότι η εξοικονόμηση από τους σπόρους από τη μια γενιά στην επόμενη, θα γίνει μια εγκληματική πράξη!

Ο νόμος αυτός γράφτηκε για τις ανάγκες της παγκοσμιοποιημένης βιομηχανίας σπόρων αγροκτήματος, που προμηθεύουν σπόρους στους   αγρότες εντατικής βιομηχανικής καλλιέργιας. Δεν πρέπει να εφαρμόζεται με κανέναν τρόπο  για σπόρους που χρησιμοποιούνται  από τους οικιακούς καλλειργητές και τους μικρούς καλλιεργητές της αγοράς. Οι ελεύθερα αναπαραγόμενοι σπόροι πρέπει να είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και να αποτελούν μέρος της κληρονομιάς μας.

Καταλαβαίνω πως αυτό συμβαίνει για να προστατεύουν την επιχειρηματικότητα των μεγάλων γεωργικών εταιρειών , αλλά η καταγραφή και ο έλεγχος θα πρέπει να είναι εθελοντικός για όλους τους μη γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, τους μη κατοχυρωμένους και μη υβριδικούς  σπόρους.

Πηγές
http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/pressroom/docs/proposal_aphp_en.pdf
http://ec.europa.eu/food/plant/plant_propagation_material/review_eu_rules/index_en.htm
http://www.aseed.net/new/en/seeds/in-the-news/1171-critisism-on-proposal-eucommission-for-seed-laws
http://news.sciencemag.org/scienceinsider/2013/05/overhaul-of-eu-seed-regulations-.html
http://www.naturalnews.com/040214_seeds_European_Commission_registration.html

Δημοσίευση (στα αγγλικά) : collective evolution

Αναδημοσίευση από  : ΕΛ.Λ.Α.Σ

 

1 σχόλιο:

  1. Δεν αναγνωρίζουμε τις βλακείες τους! Δεν θα τρώμε σκατά επειδή αυτοί τα παίρνουν χοντρά από την Μονσάντο και την Μπαγιερ και επειδή θέλουν να εξολοθρεύσουν τον μισό πληθυσμό του πλανήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή