Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΜΑΣΟΝΙΚΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ







Το ΑΧΕΠΑ ιδρύθηκε το 1947 με την οικονομική υποστήριξη των ΑΧΕΠΑΝΣ, Ελληνο-Αμερικανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης των ΗΠΑ. Μέχρι τότε η Ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης λειτουργούσε σε παλιά Νοσοκομεία, σε αποθήκες καπνού και σε διάφορα άλλα κτίρια. Το 1947 οι ΑΧΕΠΑΝΣ ενίσχυσαν την ίδρυση ενός σύγχρονου Νοσοκομείου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1951 στην γιορτή των 25 χρόνων από την ίδρυση του ΑΠΘ. Πρακτικά όμως η λειτουργία του ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1953.
ΠΗΓΗ:http://el.wikipedia.org/wiki/ΑΧΕΠΑ
OI ΓΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΣΟΝΩΝ ΤΩΝ ΑΧΕΠΑΝΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΕΣ!

Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ:ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ!
Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ:KOΡΕΣ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ
31/08/2010
Ο Ύπατος Κυβερνήτης της AHEPA, κ. Σ. Βασιλάκης, τίμησε το Δήμαρχο Ιλίου, κ. Ν. Ζενέτο
Την Τρίτη 24 Αυγούστου 2010 ο Ύπατος Κυβερνήτης του Ελληνοαμερικανικής Προοδευτικής Εκπαιδευτικής Ένωσης (AHEPA), κ. Σπύρος Βασιλάκης, πραγματοποίησε τιμητική επίσκεψη στο Δήμο Ιλίου, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με το Δήμαρχο, κ. Νίκο Ζενέτο και του επέδωσε έπαινο σε αναγνώριση των υποδειγματικών υπηρεσιών, της διακεκριμένης συνεισφοράς και της σταθερής αφοσίωσής του στις υψηλές αξίες του Ελληνισμού.

Η επιλογή του Ύπατου Κυβερνήτη να επισκεφθεί το Ίλιον βασίζεται στη διάθεση αναγνώρισης και επιβράβευσης του υποδειγματικού έργου που επιτελείται στο Δήμο.

Ο Δήμαρχος Ιλίου, από την πλευρά του, είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει για ακόμα μία φορά, μετά από την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στη Νέα Υόρκη, τον Ύπατο Κυβερνήτη της AHEPA για την αμέριστη ηθική συμπαράσταση και την πολύτιμη συμβολή της Ένωσης στην κατασκευή ενός από τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Ιλίου, μετά το σεισμό που έπληξε την πόλη το 1999.

ΠΗΓΗ:http://www.ilion.gr/web/guest/dt/archive/11187?p_p_action=1

Η ίδρυση της Ιατρικής Σχολής πραγματοποιήθηκε το 1942. Την ίδια εποχή η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα προσπαθεί να βοηθήσει την τραυματισμένη από τον πόλεμο και τον εμφύλιο πατρίδα. Μέρος αυτής της βοήθειας φαίνεται στα πρακτικά των συνελεύσεων της αδελφότητας ΑΧΕΠΑΝΣ και έχει σχέση με την παροχή υπηρεσιών υγείας.
Οι ΑΧΕΠΑΝΣ στο Συνέδριο τους στην Ουάσιγκτον το 1945, σε συνεργασία με την Ελληνική Οργάνωση Αρωγής αποφασίζουν να ιδρύσουν νοσοκομειακές μονάδες 300-400 κλινών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και φυσικά και στη Θεσσαλονίκη. Υποστηρικτής της ιδέας ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, εμφανίζεται ο Καθηγητής Σαμαράς του Πανεπιστημίου, ο οποίος είναι και μέλος της Οργάνωσης. Έτσι δόθηκε η αφορμή για το ξεκίνημα της ιστορίας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
Αναλυτικότερα η διαχρονική εξέλιξη του νοσοκομείου από το 1947 έως και το 2003 παρουσιάζεται ακολούθως:
1947
Οι ΑΧΕΠΑΝΣ αποφασίζουν σε συνεργασία με την νέα Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου, να ενισχύσουν την ίδρυση ενός σύγχρονου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
http://www.ahepahosp.gr/history.asp

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
http://ahepa12.blogspot.com/2011/12/ahepa.html
http://ahepa.org/dotnetnuke/

2 σχόλια:

  1. "Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το προεδρείο των ΑΧΕΠΑΝΣ, η
    οποία έγινε μετά τη σύσκεψη που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης
    κ. Ευ. Βενιζέλο, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι..."

    http://www.bloko.gr/politikh/ant-samaras-kamia-egklhmatikh-organwsh-den-tha-ginei-rythmisths-ths-politikhs-zwhs-toy-topoy.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς, μιλώντας σε εκπροσώπους των ΑΧΕΠΑΝΣ
    στο Μέγαρο Μαξίμου."

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113250457

    ΑπάντησηΔιαγραφή