Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Νόμος – σοκ για τη πατάτα και στην Ελλάδα. Οι εταιρείες θα ελέγχουν τους σπόρους και την ποσότητα



Πλέον το καθεστώς των πολυεθνικών εταιριών απλώνει τα πλοκάμια του παντού και φυσικά και στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν από εδώ και πέρα θα απαγορεύεται η φύτευση πατάτας από Έλληνες παραγωγούς επειδή το είδος της πατάτας θα ανήκει μαζί με τα δικαιώματά της σε κάποια εταιρεία ή οποία απαγορεύει την αναπαραγωγή της, κάτι σαν Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης (ΑCTA) όσον αφορά τη διατροφή, το επονομαζόμενο “Codex Alimentarius”, εξαιτίας του οποίου θα απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συγκεκριμένου είδους από σπόρους που δε θα προέρχονται από τη συγκεκριμένη επίσημη αποδεκτή πηγή.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι εφόσον για παράδειγμα τις πατάτες της Μακεδονίας τις ελέγχει μία Γαλλική πολυεθνική εταιρία, θα πρέπει όποιος επιθυμεί να σπείρει πατάτες στη Μακεδονία να αγοράσει τους σπόρους μονάχα από τη συγκεκριμένη εταιρία!

Όμως η συγκεκριμένη εταιρία θα πουλάει τους σπόρους και τη ποσότητα στη τιμή που θέλει η ίδια με αποτέλεσμα να εξαρτώνται πλήρως οι καλλιέργειες πατάτας στην Ελλάδα πλέον από τους στόχους και τις ορέξεις των πολυεθνικών εταιριών..

Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό το οποίο μπορεί ακόμη να μη φαίνεται ούτε καν ως πρόβλημα, όμως οι επιπτώσεις από αυτή τη καινούργια νομοθεσία θα αρχίσουν να φαίνονται σταδιακά στο μέλλον..
Αναδημοσίευση από : ecotimes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου