Τρίτη 7 Μαΐου 2013

«Ταξιδεύει» το νερό-καρκίνος

Μετά τα αποτελέσματα-σοκ για καρκινογενέσεις στα Οινόφυτα, επιδημιολογική μελέτη ζητεί και ο νομάρχης Αν. Αττικής

«Ταξιδεύει» το νερό-καρκίνος
Εξασθενές χρώμιο, αρσενικό, νικέλιο, νιτρικά και φωσφορικά, πλειάδα καρκινογόνων και μεταλλαξιογόνων ρυπαντών συνθέτουν τη γάγγραινα της ρύπανσης που απλώνεται σε ύδατα και εδάφη από τη Βορειοανατολική Αττική και τη Βοιωτία μέχρι την Κεντρική Εύβοια, τις παρυφές της Πάρνηθας και έως τα Μεσόγεια.
Η νέκρωση της ευρύτερης υδρολογικής Λεκάνης του ποταμού Ασωπού συντελείται βαθμιαία για 40 χρόνια από την ανεξέλεγκτη απόρριψη ανεπεξέργαστων βιομηχανικών αποβλήτων, αστικών λυμάτων, ζωικών υποπροϊόντων κτηνοτροφικών μονάδων και φυτοφαρμάκων.
Ομως, κανένα μέτρο εξυγίανσης δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα από πλευράς Πολιτείας, παρά μόνο η διακοπή λειτουργίας των γεωτρήσεων γύρω από τον Ασωπό, του οποίου η Λεκάνη επικοινωνεί με τη Λίμνη Υλίκη. Το μείζον ζήτημα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον παραμένει στη σφαίρα της εξαγγελίας μέτρων, αφού οι ρυπογόνες πηγές εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά.
«Ταξιδεύει» το νερό-καρκίνος
Το νερό σε πολλές περιοχές είναι τόσο ρυπασμένο, όπως για παράδειγμα στην πεδιάδα της Μεσσαπίας Ευβοίας, που δεν είναι κατάλληλο ούτε για πότισμα.
Το υπουργείο Υγείας αρκείται όλα αυτά τα χρόνια να «αντιμετωπίζει» το πρόβλημα με ανακοινώσεις για ασφαλή όρια ρύπανσης... Ωστόσο, τα πρώτα συμπεράσματα της Μελέτης Θνησιμότητας, η οποία πραγματοποιείται για τους κατοίκους των Οινοφύτων, προβληματίζουν, εφόσον τεκμηριώνουν ότι στη δεκαετία 1999-2009 η θνησιμότητα από καρκίνο στα Οινόφυτα ήταν κατά 14% υψηλότερη από εκείνη των κατοίκων της υπόλοιπης Βοιωτίας.
Η επιδημιολογική μελέτη διεξάγεται από το Παρατηρητήριο Υγείας Οινοφύτων, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθηνά Λινού, και χρηματοδοτείται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Με δεδομένα τα αποτελέσματα αυτά για τη Βοιωτία, ο νομάρχης Αν. Αττικής κ. Λεωνίδας Κουρής με επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας ζητεί την επέκταση της επιδημιολογικής μελέτης που έχει αναθέσει το ΚΕΕΛΠΝΟ για την περιοχή των Οινοφύτων και στην περιοχή της ΒΑ Αττικής.
Στατιστικά θανάτων
«Το 2008 ο Δήμος Οινοφύτων διεξήγαγε δημοσκόπηση, από την οποία προέκυψε ότι 9 στους 10 δημότες επιθυμούσαν τη διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης» εξηγεί ο δήμαρχος Οινοφύτων κ. Γιώργος Θεοδωρόπουλος και προσθέτει: «Η μελέτη συνεχίζεται, προκειμένου να διαπιστώσουμε ποιοι άλλοι παράγοντες δρουν συνεργατικά στις καρκινογενέσεις, ενώ για πρώτη φορά δημιουργείται μια τράπεζα δεδομένων θνησιμότητας για την περιοχή μας. Η ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων συνεχίζεται στον Ασωπό και η Πολιτεία δεν ανακαλεί τις άδειες των βιομηχανιών που εξακολουθούν να παραβιάζουν τη νομοθεσία. Σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις ανιχνεύθηκε συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου που ξεπερνά τα 60 μιλιγκράμ ανά λίτρο και νικέλιο που ξεπερνά τα 30 μιλιγκράμ ανά λίτρο νερού».
Ανατολική Αττική
Σφράγισαν τις γεωτρήσεις και περιμένουν λύση από την ΕΥΔΑΠ
Ο δήμαρχος Οινοφύτων έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος, ζητώντας από την Πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης του Ασωπού και του περιβάλλοντος χώρου.
Τα Οινόφυτα ήδη τροφοδοτούνται με νερό του Μόρνου, αλλά η ύδρευση με νερό της ΕΥΔΑΠ όλων των δήμων και κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρύπανσης είναι ανέφικτη.
Το γεγονός αυτό παραδέχθηκε σε σχετικό ερώτημα ο ειδικός γραμματέας Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης, για να συμπληρώσει: «Στο μέλλον δεν γνωρίζουμε εάν τα αποθέματα νερού θα είναι αρκετά για να υδροδοτούμε την πρωτεύουσα».
Μετά το σφράγισμα των ρυπασμένων γεωτρήσεων, σε αδιέξοδο βρίσκονται οι δήμοι και οι κοινότητες της Βορειοανατολικής Αττικής, Ωρωπός, Συκάμινο, Μαρκόπουλο και Μαλακάσα, καθώς η υδροδότησή τους είναι ανεπαρκής.
Το δίκτυο
Γεγονός το οποίο οξύνεται το καλοκαίρι με την έλευση των παραθεριστών, και όπως λέει ο νομάρχης Βορειοανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδας Κουρής: «Μέχρι τέλος του έτους θα έχει κατασκευαστεί το δίκτυο που θα υδροδοτήσει τους οικισμούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας, από το πεδίο γεωτρήσεων της ΕΥΔΑΠ στη Μαυροσουβάλα Ωρωπού.
Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και τη λειτουργία του έχει αναλάβει ο Σύνδεσμος Υδρευσης Εκμετάλλευσης Γεωτρήσεων Μαυροσουβάλας. Σύμφωνα με τις χημικές αναλύσεις, τις οποίες πραγματοποιούν οι δήμοι, το νερό της Μαυροσουβάλας είναι κατάλληλο για πόση».
Σημειωτέον ότι είναι μια πανάκριβη λύση, διότι το κόστος άντλησης είναι υπέρογκο. Για παράδειγμα, σε μια γεώτρηση βάθους 250 μ., όπως είναι της Μαυροσουβάλας, για την άντληση νερού απαιτούνται 1,12 κιλοβατώρες ανά κυβικό μέτρο και το κόστος ανέρχεται σε 0,078 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.
ΕΝΩΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ
Επιβεβαιώνει τις βλαπτικές επιδράσεις
Μελέτη που εκπόνησε το Τμήμα Περιβάλλοντος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), για λογαριασμό του Δήμου Οινοφύτων, τεκμηριώνει τις βλαπτικές επιδράσεις του εισπνεόμενου εξασθενούς χρωμίου στον ανθρώπινο οργανισμό.
Σύμφωνα με αυτή, μελέτες και στατιστικά αποτελέσματα απέδειξαν τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου έπειτα από έκθεση σε εξασθενές χρώμιο (CrVI) μέσω της εισπνοής, με τη μορφή αερολύματος ή στερεών αιωρούμενων σωματιδίων.
Οι ενώσεις του χρωμίου, ιδιαίτερα του εξασθενούς, θεωρούνται πολύ τοξικές και για τα φυτά, διότι προκαλούν μειωμένη απόδοση της παραγωγής, κακή ανάπτυξη των φύλλων και των ριζών του φυτού. Η χρήση νερού με μεγάλες συγκεντρώσεις CrVI για πότισμα καλλιεργειών και θερμοκηπίων, με μεθόδους που δημιουργούν αερολύματα, θα πρέπει να συνοδεύεται από τη λήψη προστατευτικών μέτρων για αποφυγή εισπνοής του αερολύματος από το προσωπικό που εκτελεί αγροτικές εργασίες και από άλλες ομάδες του πληθυσμού που μπορεί να εκτίθενται σε αυτό.
«Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ζήτημα αν το νερό με εξασθενές χρώμιο, που χρησιμοποιείται για άρδευση, είναι ή όχι επικίνδυνο» λέει ο κ. Κουρής. «Γι’ αυτό σκοπεύουμε να ζητήσουμε από το ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, προκειμένου να έχουμε σαφή εικόνα. Μάλιστα είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε και στη δαπάνη».
ΝΕΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
Συνεχίζουν να πίνουν τοξικά στη Μεσσάπια
«Μπαλάκι» έχουν γίνει οι ευθύνες για το εξασθενές χρώμιο στη Μεσσάπια Εύβοιας. Με δικαστική απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας έχει απαγορευθεί από τον περασμένο Ιούνιο στον Δήμο Μεσσαπίων να παρέχει πόσιμο νερό στους κατοίκους με περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου μεγαλύτερη από 2 μg/l.
Από την πλευρά του ο Δήμος Μεσσαπίων, που μέχρι πριν από ένα με δύο χρόνια αρνιόταν ότι υπάρχει πρόβλημα με το νερό, απειλεί ότι θα κινηθεί δικαστικά κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος αν δεν δοθούν άμεσα λύσεις. Και ενώ το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται, το νερό «καρκίνος» αναβλύζει από τις βρύσες των κατοίκων και οι νέες αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους προκαλούν τρόμο...
Με τις νέες αναλύσεις-σοκ αποδεικνύεται, για πολλοστή φορά, ότι το νερό σε αρκετές περιοχές της Εύβοιας είναι άκρως τοξικό και επικίνδυνο. Οι τελευταίες μετρήσεις που πραγματοποίησε το Γενικό Χημείο του Κράτους τον Ιούλιο μαρτυρούν το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στο πόσιμο νερό των Ψαχνών, της Δάφνης και της Καστέλλας. Το νερό στα Ψαχνά και στην Καστέλλα συγκεντρώνει 28,0 μg/l εξασθενές χρώμιο, ενώ στη Δάφνη το CrVi αγγίζει τα 21 μg/l!
Για πρώτη φορά
Και όλα αυτά τη στιγμή που για πρώτη φορά στη χώρα μας, με Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον Ασωπό, το ΥΠΕΚΑ καθορίζει αυστηρό και χωριστό όριο για το εξασθενές χρώμιο τα 3 μg/l.
Μάλιστα, σε ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Περλεπέ - Σηφουνάκη τον Ιούλιο, η υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη παραδέχτηκε το μέγεθος του προβλήματος και εξήγγειλε μια σειρά μέτρων όπως: Διασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού στους κατοίκους της περιοχής σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, επιβολή αυστηρών προστίμων και κλείσιμο των επιχειρήσεων όσων συλλαμβάνονται να ρυπαίνουν το περιβάλλον, καθορισμό νέων αυστηρών περιβαλλοντικών όρων στη ΛΑΡΚΟ και υποχρέωση για αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει προκληθεί, έργα αποκατάστασης και μέτρα εξυγίανσης του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής και τέλος εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης της λεκάνης απορροής της ευρύτερης περιοχής.
Από την αντίπερα όχθη, ο δήμαρχος Μεσσαπίων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσαπίων), Αντώνης Μπαζιώτης, αν και καθυστερημένα, αναγνωρίζει το μεγάλο πρόβλημα στο πόσιμο νερό και στέλνει εξώδικη πρόσκληση προς το ΥΠΕΚΑ απειλώντας να κινηθεί νομικά αν δεν βρεθεί άμεσα λύση.
«Η συνέχιση της πλήρους απουσίας ανάληψης δράσεων εκ μέρους σας προς την κατεύθυνση της λήψης των κατάλληλων και αναγκαίων προληπτικών και αποκαταστατικών μέτρων, όπως αυτά προβλέπονται από τη νομοθεσία, συνιστά παράνομη συμπεριφορά για την οποία επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω νόμιμες ενέργειες τόσο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και ενώπιον των εθνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων...
Σας καλούμε να προβείτε στις άκρως επείγουσες ενέργειες που περιγράφουμε παραπάνω και σας δηλώνουμε ότι σε περίπτωση που δεν εκτελέσετε τις ενέργειες αυτές, οι οποίες, άλλωστε, αποτελούν αποκλειστική υποχρέωσή σας σύμφωνα με την κείμενη ελληνική και ενωσιακή νομοθεσία, θα αναγκαστούμε να προβούμε στις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες».
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΤην έντονη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς του ΥΠΕΚΑ εκφράζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης-Αποχέτευσης Μεσσαπίων, Ταξιάρχης Κόκκινος. «Μας μιλούν αόριστα και λένε ότι θα εξαγγείλουν μέτρα. Εχουμε ζητή­σει από καιρό να μπει όριο στο εξασθενές χρώμιο και τα αρμόδια υπουρ­γεία δεν μας απαντούν, δεν δίνουν λύσεις.
Γνωρίζουμε το πρόβλημα και κάνουμε προσπάθειες για να παρέχουμε νερό υψηλής ποιότητας στους κατοίκους, αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων αυτό δεν έχει ακόμα επιτευχθεί. Απαιτούμε οικο­νο­μική στήριξη από το υπουργείο, έτσι ώστε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα».
ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ - ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΓΕΝΗΣ

Πηγή : http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=29484948

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου