Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Η Αμερικάνικη Πρεσβεία λέει ο,τι δεν μας ψεκάζουν.Ας τους ακούσουμε..


Μόλις διαβάσαμε ένα τρομερό άρθρο του περιοδικού LIFO που αναφερόταν στην ομάδα δράσης κατά των Αεροψεκασμών.Το άρθρο είχε ειρωνική διάθεση και προσπαθούσε να ευτελίσει το πολύ σοβαρό θέμα των αεροψεκασμών.Η LIFO σαν μια σωστή φωνή προπαγάνδας των Αμερικανικών συμφερόντων που σέβεται τον εαυτό της μας αποδεικνύει ο,τι το σύστημα ότι δεν μπορεί να αποκρύψει προσπαθεί να το γελοιοποιήσει...
Εδώ το άρθρο: http://www.lifo.gr/team/u653/30949


Και εδώ η αλήθεια για το ποιά είναι η εφημερίδα η LIFO όπως και τα άλλα "παπαγαλάκια" των Αμερικανών μέσα από έγγραφα που διέρευσαν από τα Wikileaks


 Με «άριστα» βαθμολογεί η... αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα τον δημοσιογράφο, Αλέξη Παπαχελά, και την εκπομπή του «Νέοι Φάκελοι», που προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, επειδή παρουσιάζουν με θετικό τρόπο τις αμερικανικές θέσεις.

Μάλιστα, ένας από τους τρεις συντελεστές της εκπομπής, την οποία εκτός του κ. Παπαχελά, συμπαρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Σοφία Παπαϊωάννου, ενημέρωνε το γραφείο Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας ακόμη και για τις λεπτομέρειες του ρεπορτάζ.

Τα παραπάνω καταγράφονται -μεταξύ άλλων- σε τρία τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο Wikileaks. Εκτός από την εκπομπή «Νέοι Φάκελοι», αναφέρονται και στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, γενικότερα στον ΣΚΑΪ και στη free press εφημερίδα «Lifo», αλλά και εν γένει στην ελληνική δημοσιογραφία.

Στο τηλεγράφημα, με ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου 2008, ο συντάκτης χρησιμοποιεί κολακευτικά σχόλια για τον κ. Παπαχελά «ίσως τον πιο γνωστό Έλληνα δημοσιογράφο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, και σημειώνει ότι, σε εκπομπή με θέμα την κρίση της Γεωργίας - Ρωσίας, ο δημοσιογράφος έκανε «πολύ καλή επιλογή παρουσίασης των αμερικανικών θέσεων». Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ένας από τους τρεις παρουσιαστές της εκπομπής ενημέρωσε ακόμη και για το ποια πλάνα Ρώσων αξιωματούχων θα κόβονταν και ποια θα έμεναν.

Τα όσα αναφέρουν τα έγγραφα ξεσκεπάζουν τη μυστική δραστηριότητα της αμερικανικής πρεσβείας σε κύκλους δημοσιογράφων, δημοσιογραφικές ομάδες, ακόμη και δημοσιογραφικές σχολές, που προφανώς επιχειρεί να επιστρατεύσει «νέο αίμα»:


To έγγραφο που διέρρευσε μέσω του wikileaks


«Αργυρώνητοι Έλληνες δημοσιογράφοι»

Αν προκαλεί οργή η αξιολόγηση Ελλήνων δημοσιογράφων και η απόδοση ευσήμων από μία ξένη πρεσβεία σε όσους παρουσιάζουν θετικά τις αμερικανικές θέσεις, θλίψη προκαλούν τα όσα αναφέρονται στα τηλεγραφήματα που αποκάλυψε το Wikileaks για την κατάσταση της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα.

Στο τηλεγράφημα με ημερομηνία Ιουνίου 2006 και τίτλο «Πώς να διαβάσετε τον ελληνικό Τύπο: ένας οδηγός για τους αμύητους», η αμερικανική πρεσβεία εκτιμά ότι «τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν ενδιαφέρονται για την κερδοφορία τους αλλά πρωτίστως για την άσκηση πολιτικής και οικονομικής πίεσης, ενώ υπάρχουν Έλληνες δημοσιογράφοι που διατηρούν θέση σε πολιτικά γραφεία Τύπου, τα οποία ταυτόχρονα καλύπτουν δημοσιογραφικά, λαμβάνοντας από αυτά δώρα και χρήματα». Ως παράδειγμα αναφέρεται ο χρηματισμός δημοσιογράφων από την επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004.

Επίσης, αναφέρεται ότι είναι πολύ σπάνιο το μέσο ενημέρωσης να ασκεί κριτική στον ιδιοκτήτη του, προβάλλοντας ως παράδειγμα γνωστή δημοσιογράφο του MEGA, που φέρεται να ισχυρίστηκε στην πρεσβεία ότι το κανάλι της έχει ασκήσει μόνο μία φορά κριτική στον ιδιοκτήτη του.

Δείτε το σχετικό έγγραφο από το Wikileaks


Επιρροή στις δημοσιογραφικές σχολές

Σε άλλο τηλεγράφημα με ημερομηνία 4 Αυγούστου 2008 και τίτλο «Το φαινόμενο των free press: The village voice», γίνεται αναφορά στα free press έντυπα, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιεί η πρεσβεία, για να παρέμβει όχι μόνο σε αυτά αλλά και σε σχολές δημοσιογραφίας. Αυτό, προκειμένου η νέα γενιά δημοσιογράφων να εκπαιδεύεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην είναι αρνητικά διακείμενη στις Η.Π.Α. και την πολιτική τους.

Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στο περιοδικό «Lifo» και μια συνέντευξη, που η πρεσβεία τοποθέτησε - set up, για να προωθήσει ένα συνέδριο που η ίδια διοργάνωσε στην Αθήνα.
«Ελπίζουμε ότι η νέα γενιά δημοσιογράφων θα είναι πιο απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις που χαρακτηρίζουν τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες γενιές» αναφέρει ο συντάκτης του τηλεγραφήματος, ο οποίος κάνει λόγο για «συνομιλητές» της πρεσβείας μέσα σε σχολές δημοσιογραφίας.



Τα τηλεγραφήματα αναφέρονται αρκετές ακόμη φορές στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την κάλυψη που παρείχε σε εκδηλώσεις της πρεσβείας αλλά και τη διοργάνωση αμερικανικού τύπου debate μέσω του youtube πριν από τις εκλογές.

Για περισσότερα πατήστε και διαβάστε τα έγγραφα:

ΈΓΓΡΑΦΟ 1
ΈΓΓΡΑΦΟ 2
ΈΓΓΡΑΦΟ 3

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου