Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Η ΠΝΟΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ




Το Άγιο Πνεύμα είναι ο Θεός, το Τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, Παντοδύναμο όπως ο Πατέρας και ο Υιός. Το Άγιο Πνεύμα ζωογονεί, εμψυχώνει και ενδυναμώνει τα πλάσματα. Αυτό δίνει στα ζώα τη ζωή, στους ανθρώπους το νου και στους Χριστιανούς την ανώτερη ζωή, την Πνευματική. Αυτό Φωτίζει τον άνθρωπο και βοηθάει να μπει στη Βασιλεία των Ουρανών.

Το Άγιο Πνεύμα δίνεται στον κάθενα μας όχι σύμφωνα με την αξία των καλών έργων του, αλλά δωρεάν, σύμφωνα με το έλεος του Θεού, για τη σωτηρία του.

Τι μας χαρίζει το Άγιο Πνεύμα;;;

~Όταν κατοικήσει μέσα στον άνθρωπο το Άγιο Πνεύμα, του δίνει Π ί σ τ η και Φ ω τ ι σ μ ό. Χωρίς Αυτό κανείς δεν μπορεί να έχει αληθινή και ζωντανή πίστη.
~ Το Άγιο Πνεύμα γεννάει στην καρδιά του ανθρώπου την αληθινή Α γ ά π η.
~ Το Άγιο Πνεύμα δίνει στον άνθρωπο Δ ύ ν α μ η.
~ Το Άγιο Πνεύμα δίνει στον άνθρωπο Σ ο φ ί α.
~ Το Άγιο Πνεύμα χαρίζει την αληθινή Χ α ρ ά, την καρδιακή Ε υ τ υ χ ί α και την ασάλευτη Ε ι ρ ή ν η.
~ Το Άγιο Πνεύμα δίνει την αληθινή Τ α π ε ί ν ω σ η.
~ Το Άγιο Πνεύμα μας διδάσκει την αληθινή Π ρ ο σ ε υ χ ή.

Πως θα καταφέρουμε να κρατήσουμε το Άγιο Πνεύμα στην καρδιά μας;;;

Τα γνωστά και αποτελεσματικά μέσα για να απόκτησουμε - κρατήσουμε στη καρδιά μας το Άγιο Πνεύμα, σύμφωνα με τη διδασκαλία των Ιερών Γραφών και την πείρα των μεγάλων Αγίων είναι τα εξής:

1. Η καθαρή καρδιά και το αγνό σώμα.
2. Η ταπεινοφρωσύνη.
3. Η υπακοή στη Φωνή του Θεού.
4. Η προσευχή.
5. Η καθημερινή αυταπάρνηση.
6. Η ανάγνωση και ακρόαση της Αγίας Γραφής.
7. Τα μυστήρια της Εκκλησίας μας και κατεξοχήν η Θεία Κοινωνία.

Κάθε πιστή ψυχή μπορεί να γεμίσει με Άγιο Πνεύμα, αν καθαριστεί από την αμαρτία, απαλλαγεί από τη φιλαυτία και ελευθερωθεί από την υπερηφάνεια. Το Άγιο Πνεύμα είναι πάντα ολόγυρα μας και επιθυμεί να μπει μέσα μας. Αλλά οι κακές μας πράξεις μας περιβάλλουν σαν πέτρινο τοίχος και τα αμαρτήματά μας σαν άγριοι Το διώχνουν μακριά μας και δεν Το αφήνουν να μας πλησιάσει.

Κάθε αμαρτία διώχνει το Άγιο Πνεύμα. Οι πιο μισητές Του όμως είναι από τις σωματικές η πορνεία και απο τις ψυχικές η υπερηφάνεια. Το Άγιο Πνεύμα, η τέλεια καθαρότητα, δεν μπορεί ποτέ να κατοικήσει σε άνθρωπο μολυσμένο από αμαρτίες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου