Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Πανικός στην Ευρώπη από την προειδοποίηση Σόρος



Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την προειδοποίηση του μεγάλου επενδυτή Τζορτζ Σόρος ότι ενδεχόμενη αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών να αποφασίσουν δραστικά μέτρα στη σύνοδο κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή θα μπορούσε να σημάνει τη διάλυση του ευρώ.
"Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Υπάρχουν πολύ μεγάλοι κίνδυνοι στο σύστημα, τα κόστη ...δανεισμού αυξάνονται, υπάρχουν πιέσεις σε κατηγορίες επενδύσεων και η ανάπτυξη μειώνεται πολύ γρήγορα. Πρέπει (οι Ευρωπαίοι ηγέτες) να αντιμετωπίσουν όλους αυτούς τους κινδύνους. Θα είναι πολύ δύσκολο", δήλωσε οικονομολόγος της βρετανικής τράπεζας Standard Chartered στο Λονδίνο, ενώ δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι οι επενδυτές δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες από τη σύνοδο κορυφής. Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει στη σύνοδο κορυφής ένα όλο και περισσότερο ενιαίο μέτωπο άλλων χωρών της Ευρωζώνης, το οποίο ζητά πιο φιλόδοξες πολιτικές για να σωθεί η Ευρωζώνη αυτή την εβδομάδα. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα έχουν συναντήσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής, καθώς επιδιώκουν να περιορίσουν τις διαφορές απόψεων τους.

 
Ο κ. Σόρος κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες - με άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times - να συστήσουν μία Ευρωπαϊκή Δημοσιονομική Αρχή (European Fiscal Authority), η οποία θα δημιουργήσει ένα ταμείο μείωσης του χρέους (Debt Reduction Fund). Το ταμείο αυτό, σύμφωνα με τον Σόρος, θα αγοράζει τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, με αντάλλαγμα την προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων από τις δύο χώρες. "Υπάρχει μία διαφωνία όσον αφορά τη δημοσιονομική πλευρά. Αν δεν επιλυθεί στις επόμενες τρεις ημέρες, φοβάμαι ότι η σύνοδος κορυφής μπορεί να αποδειχθεί φιάσκο. Αυτό θα μπορούσε να είναι πράγματι μοιραίο", αναφέρει στο άρθρο ο κ. Σόρος.

 
Η Γαλλία και η Ιταλία ζητούν επίσης από τη Γερμανία να αναλάβει αποφασιστική δράση για να τελειώσει η κρίση χρέους που διαρκεί επί 2,5 χρόνια, καθώς η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκε πάνω από το 7% την περασμένη εβδομάδα, ένα επίπεδο που δεν θεωρείται διατηρήσιμο. Η απόδοση των 10ετών ισπανικών τίτλων, η οποία μειώθηκε τις τελευταίες ημέρες, αυξήθηκε σήμερα κατά 10 μονάδες βάσης και έφθασε στο 6,48%, ενώ άνοδο κατά 5 μ.β. στο 5,85% σημείωσε και η απόδοση των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου