Σάββατο, 2 Ιουνίου 2012

Συμμαχία Ρότσιλντ - ΡοκφέλερΟι μεγιστάνες των τραπεζών και των επιχειρήσεων ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εκμεταλλευτούν επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς όπου κατέχουν τεχνογνωσία

Το επενδυτικό τραστ του Τζέικομπ Ρότσιλντ RIT Capital Partners συμφώνησε να αγοράσει το 37% του ομίλου διαχείρισης κεφαλαίων και επενδύσεων πλούτου του Ντέιβιντ Ροκφέλερ, Rockefeller Financial Service
Το επενδυτικό τραστ του Τζέικομπ Ρότσιλντ RIT Capital Partners συμφώνησε να αγοράσει το 37% του ομίλου διαχείρισης κεφαλαίων και επενδύσεων πλούτου του Ντέιβιντ Ροκφέλερ, Rockefeller Financial Services
Υστερα από πέντε δεκαετίες γνωριμίας, ήρθε η ώρα να προχωρήσουν στον «γάμο», και, δη, κοινού συμφέροντος.
Ο λόγος για τους απογόνους δύο από τις γνωστότερες τραπεζικές και επιχειρηματικές δυναστείες στις δύο όχθες του Ατλαντικού, τους Ρότσιλντ και τους Ροκφέλερ, που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να εκμεταλλευτούν τις επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς όπου κατέχουν τεχνογνωσία. Θα προχωρήσουν, δηλαδή, στη δημιουργία κοινών επενδυτικών κεφαλαίων και σε από κοινού εξαγορές.
Το εισηγμένο επενδυτικό τραστ του Τζέικομπ Ρότσιλντ RIT Capital Partners συμφώνησε να αγοράσει το 37% του ομίλου διαχείρισης κεφαλαίων και επενδύσεων πλούτου του Ντέιβιντ Ροκφέλερ, Rockefeller Financial Services.
Συμμαχία Ρότσιλντ - Ροκφέλερ
Με αυτήν τη στρατηγική συμφωνία έρχονται πιο κοντά ο 96χρονος «πατριάρχης» των Ροκφέλερ και ο είκοσι χρόνια νεότερος Ρότσιλντ, οι οποίοι φέρονται να είχαν δώσει τα χέρια για τη συγκεκριμένη συνεργασία σε συνάντησή τους πριν από δύο χρόνια, ακολουθώντας, προφανώς, τη συμβουλή του θρυλικού Τζον Ροκφέλερ ότι «μια φιλία βασισμένη στις επιχειρήσεις είναι καλύτερη από ότι μια επιχείρηση βασισμένη στη φιλία».
Συνομιλίες
Στη συνάντηση των δύο μεγιστάνων ο Ροκφέλερ είχε συστήσει στον Ρότσιλντ τον διευθύνοντα σύμβουλο του αμερικανικού ομίλου Ρούμπεν Τζέφρι και έναν χρόνο αργότερα ξεκίνησαν οι συνομιλίες με στόχο την εξαγορά μεριδίου.
Κάτοχος του μεριδίου από το 2008 ήταν η Sociιtι Gιnιrale Private Banking, η οποία σήμερα δέχεται πιέσεις για αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειάς της εξαιτίας της έκθεσής της στο χρέος της Ευρωζώνης. Εγιναν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και, παρά την ύπαρξη άλλων ενδιαφερομένων, η RIT Capital Partners, που διαθέτει περιουσία 3 δισ. δολαρίων, βγήκε νικήτρια, καθότι είχε τις «ευλογίες» της οικογένειας Ροκφέλερ.
Οι κοινές αντιλήψεις των δύο οικογενειών, άλλωστε, περί κόσμου και οικονομίας είναι το μεγαλύτερο εχέγγυο για μια αγαστή συνεργασία. Ιστορική έχει μείνει η δήλωση του Ντέιβιντ Ροκφέλερ, ότι «είμαστε στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας μεταμόρφωσης. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η σωστή μεγάλη κρίση και τα έθνη θα δεχτούν πιο εύκολα τη νέα τάξη πραγμάτων», ενώ η κεφαλή των Ρότσιλντ, ο Μάγιερ Αμσελ, έχει πει «δώστε μου τα χρήματα ενός έθνους και δεν με ενδιαφέρει ποιος καταρτίζει τους νόμους του».
Οικονομική κρίση
Η παρούσα συγκυρία, λοιπόν, εν μέσω οικονομικής κρίσης, φαίνεται η κατάλληλη για να συμπράξουν οι δύο πανίσχυροι όμιλοι.
Η δυναστεία των Ρότσιλντ ήθελε εδώ και καιρό να αποκτήσει πάτημα στην αμερικανική αγορά, αλλά δίσταζε. Μια συνεργασία, όμως, με το «αντίβαρό» της στις ΗΠΑ δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες και θα προσελκύσει επενδυτές, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για το εύκολο και γρήγορο χρήμα, αλλά για την επενδυτική ασφάλεια που παρέχει η σύμπραξη των δύο κολοσσών. Επιπλέον, η επιτυχημένη πορεία του Ρότσιλντ, που κατάφερε να βγει αλώβητος από την κρίση του 2008-2009 επενδύοντας σε εταιρείες πετρελαίου και πρώτων υλών, αποτελεί εγγύηση για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Η συμφωνία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
ΑΠΟ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ
Η ιστορία και η δράση των δύο δυναστειών
  • Γερμανικές οι ρίζες των δύο οικογενειών
Η οικογένεια των Ροκφέλερ, που λέγεται ότι είχε γερμανικές ρίζες, μετοίκισε στην Αμερική τον 19ο αιώνα και δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των πετρελαίων, χάρη στα οποία απέκτησε τη μυθική της περιουσία.
Ο Τζον Ροκφέλερ, που είχε ήδη τη Standard Oil, αποφάσισε το 1882 να ιδρύσει και μία από τις πρώτες επενδυτικές εταιρείες στον κόσμο, που σταδιακά εξελίχθηκε σε έναν κολοσσό, με υπό διαχείριση κεφάλαια αξίας 34 δισ. δολαρίων. Το όνομά του υπήρξε συνώνυμο με το «αμερικάνικο όνειρο», καθώς, πέρα από την επιχειρηματική του δράση, τόσο ο ίδιος όσο και οι απόγονοί του ασχολήθηκαν με τις φιλανθρωπίες και άφησαν παρακαταθήκη πολιτιστικά και μορφωτικά ιδρύματα.
Ο γιος του, Ντέιβιντ, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την πετρελαιοβιομηχανία και ασχολήθηκε από την πρώτη στιγμή με τις επενδύσεις, ενώ συνεργάστηκε με πολλούς Αμερικανούς προέδρους για ανεπίσημες δύσκολες διπλωματικές αποστολές, ακόμη και τον Σαντάμ Χουσεΐν ή τον Φιντέλ Κάστρο.
Οι Ρότσιλντ, από την άλλη, είναι μία από τις πλουσιότερες οικογένειες της Βρετανίας, που κατάγεται από Γερμανούς μετανάστες. Απέκτησαν φήμη και χρήματα από τις τραπεζικές τους δραστηριότητες και τις υπηρεσίες που παρείχαν στο βρετανικό στέμμα, από τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων τον 19ο αιώνα, όπως η κατασκευή σιδηροδρόμων για την τότε αυτοκρατορία, μέχρι την εξαγορά μετοχών στη διώρυγα του Σουέζ το 1875.
Ως μεγαλύτερος γιος του Βίκτορ Ρότσιλντ, ο Τζέικομπ σπούδασε -όπως όφειλε- στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μόλις αποφοίτησε ασχολήθηκε με τις οικογενειακές επιχειρήσεις στην τράπεζα Rothschild & Sons. Το 1980, ωστόσο, συγκρούστηκε με τον αδελφό του και έκτοτε αφιερώθηκε αποκλειστικά και μόνο στις δραστηριότητες του επενδυτικού fund RIT. Μεταξύ των φίλων του ισχυρού άνδρα μετρώνται ο Μπιλ Κλίντον και η Μάργκαρετ Θάτσερ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου